Gebruik Ultimaker

From Digimaken wiki

Gebruik van de Ultimaker 3D Printer

DigiMaken heeft 7 Ultimaker Original 3D printers. Van deze printers kunnen 2 printers printen met een Heated Bed en één heeft een 0.8 mm nozzle.

Hieronder vindt je een overzicht van online en pdf-handleidingen voor de verschillende Ultimaker 3D Printer modellen en specifieke uitleg voor de printers van DigiMaken.

Veel van de online handleidingen zijn in het Engels, een paar pdf handleidingen zijn in het Nederlands.


Bediening 3D Printers DigiMaken

Checks voor het printen:

1. Zit het printplatform goed in de machine?

2. Is het printplatform vlak, is er evenveel ruimte tussen de printkop en het printplatform op alle vier de hoeken?

Zo niet, vraag dan Liesbeth om het printplatform af te stellen.

Dit is vooral van belang bij het printen van objecten die het hele platform beslaan. Als het plaform niet goed vlak is kan de printkop aan één kant te dicht op het plaform zitten, waardoor er geen gesmolten lastic uit de opening kan komen. Aan de andere kant print de printer dan waarschijnlijk in de lucht en zal het object niet goed hechten aan het printplatform.

3. Is het blauwe tape op het printplatform niet gescheurd? Alleen M3 tape werkt goed, zo hecht het object goed aan het oppervlak en is het ook gemakkelijk te verwijderen.

4. Zit de juiste kleur materiaal in de machine?


Handelingen voor het printen:

Stel de volgende instellingen in op de Ulti-controler op de Ultimaker. Door op de ronddraai kop te drukken selecteer je het menu en een submenu.

1. Prepare: Preheat PLA, dan verwarmd de printkop tot 210*, het smeltpunt van het PLA-plastic.

2. Main: om terug te gaan naar Info Screen.

3. Info Screen: Hier zie je onder andere de temperatuur van de printkop en later de voortgang van de print in %

4. Wacht tot de printkop 210* is.

5. Verwissel nu eventueel de rol plastic voor een andere kleur.

Doe dit door aan de achterkant van de printer het handeltje van het 'feeder mechanisme' los te maken door hem omhoog te halen.

Druk dan de plastic draad JUIST VERDER de pinter in! Zo smelt het uiteinde in de printkop goed los. Trek hem dan terug uit de machine.

Doe je dit niet, dan is de kans heel groot dat de plastic draad afbreek in de buis tussen het feeder mechanisme en de printkop. Daar kom je dan niet meer bij en kun je alleen met een stuk andere draad aan het eind in het feeder mechanisme er door heen printen.

6. Een nieuwe draad voer je door het feeder mechanisme, door de buis, tot in de printkop. Duw de draad zover door tot dat het gesmolten plastic eruit komt.

7. Zet dan het feeder mechanisme weer vast. En geef een paar grote slagen aan het draaiwiel van het feeder mechanisme, zodat er voldoende gesmolten plastic uit komt en de printkop dus zonder luchtbellen gevuld is met gesmolten plastic.

8. Doe de SD kaart met het GCode bestand in de Ulticontroler. Ga via het menu naar Print from SD, en vind het bestand dat je wilt printen.

9. De printer zal door verwarmen naar 220*, dat staat standaard in de GCode.

De printer zal nu je ontwerp gaan printen. Controleer bij de eerste lagen of de print goed hecht aan het printplaform.Tips gebruik 3D Printers

Gebruik houtlijm op een glazen heated bed. Dit is ongeveer 7x te gebruiken. Verwijder het daarna gemakkelijk met water en breng met een rollertje een nieuwe laag aan.

Prit-stift lijm wordt ook vaak gebruikt maar wordt na een aantal keren printen een bende en is moeilijker netjes te verwijderen voor een nieuwe laag aan te brengen.
Online handleidingen Ultimaker printers

Veel van de online handleidingen zijn in het Engels.


Trouble Shoot

A Visual Ultimaker Troubleshooting Guide

Stepper Motor


Manual Ultimaker 2 Extended+

Ultimaker 2 Extended+ Manual Een handleiding aan de hand van filmpjes, met Engelse uitleg.


Gebruikershandleiding Ultimaker 2 Extended+

Gebruikershandleiding Ultimaker 2 Extended + Nederlandse handleiding, inclusief afstellen van het printbed en onderhoud.


Assembly Guide Ultimaker Original

Assembly guide Ultimaker Original 3D Printer