Cursus Inkscape voor Tuintekenen

From Digimaken wiki

cursus VECTORTEKENEN voor tuinontwerpers en hoveniers


waarom: Een digitale tekening maken kan hanidig zijn voor: - strakkere presentatie in pdf-vorm, sommige opdrachtgevers willen dat graag zo - bestaande tekeningen met maatvoering zijn al als vector aanwezig (kadastrale kaart, klik kaart, bouwtekeningen), daarop verder tekenen/ontwerpen - van plantvlakken (in organische vormen) zijn gemakkelijker de oppervlak te berekenen


hoe: Inkscape is een opensource tekenprogramma, zonder registratie van dure licencies of webapplicaties, daardoor erg toegankelijk om uit te proberen en te gebruiken. Inkscape bestanden zijn als vectorbestand uitwisselbaar met o.a. Illustrator en Indesign en kunnen geexporteerd als (vector)pdf.


cursus: Basis instellingen en uitleg van de functies van het programma Inkscape. Hoe je bestaande kadastrale kaarten kan importeren, hier overheen eigen gescande papieren schetsen kan leggen en daar overheen digitaal verder kan tekenen. Totaal 2,5 á 3 uur.


voorbereiding: Eigen laptop, daarop installeren het programma Inkscape (inkscape.org), dit kan onder Windows, Apple en Linux. Open het programma al thuis en kijk of het werkt door een vierkant te tekenen.

Gebruik een laptop met een normaal scherm, geen mini-laptop of tablet. Neem een normale muis mee, ipv de touchpad op de laptop zelf, ook geen wacom-tablet (kan wel, maar niet nu, vraagt namelijk om extra uitleg en al enige vaardigheid met het programma)


meenemen voor de cursus: - eigen laptop met daarop Inkscape geinstalleerd - een digitale kadastrale kaart als pdf of een vergelijkbare digitale plattegrond/tekening als vector-pdf - als je hebt zelf getekende plattegronden, papieren tekeningen/schetsen, op A4 en zwart/wit