Difference between revisions of "InkscapeCursusVoorLasersnijdenZB45"

From Digimaken wiki

Line 1: Line 1:
== Handleiding Lasersnijtekeningen maken met Inkscape ==
== Handleiding Lasersnijtekeningen maken met Inkscape ==


Op de website van Inkscape vindt u overzichtelijke nederlandstalige handleidingen:
Op de website van [http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.nl.html 'Inkscape'] vindt u overzichtelijke nederlandstalige handleidingen:
[http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.nl.html]
 


De handleiding die u nu voor u heeft is gebaseerd op de handleidingen van Inkscape.org, maar
De handleiding die u nu voor u heeft is gebaseerd op de handleidingen van Inkscape.org, maar

Revision as of 22:07, 9 May 2014

Handleiding Lasersnijtekeningen maken met Inkscape

Op de website van 'Inkscape' vindt u overzichtelijke nederlandstalige handleidingen:


De handleiding die u nu voor u heeft is gebaseerd op de handleidingen van Inkscape.org, maar toegespitst op het maken van lasersnijtekeningen. Hierin komen Inkscape-functie aan bod uit de basishandleiding, de geavanceerde handleiding en de handleidingen vormen en overtrekken. Hierbij wordt steeds uitgegaan van het maken van een tekening voor het bewerken van materialen met een lasersnijmachine.


Mogelijkheden van de lasersnijmachine

Bij het ontwerpen kunt u rekening houden met de mogelijkheden van de lasersnijmachine. Een lasersnijder brandt met de laserstraal door vele soorten materialen heen. Het werkt eigenlijk als een vergrootglas en een zonnestraal: als je die bundelt op een oppervlak krijg je een brandpunt. Doordat de laser zo scherp gefocust is, is het weggebrande materiaal, het snijverlies, minimaal. De hoeveelheid snijverlies verschilt echter per materiaalsoort en dikte van het materiaal.


Lijnen snijden en vlakken graveren

Een lasersnijder kan lijnen snijden en vlakken graveren. Zo kunt u vormen uitsnijden of markeren in het materiaal. Een lijn kan door het materiaal heen uitgesneden worden of met een lagere instelling in het materiaal gebrand worden. Hiervoor worden dan verschillende lijnkleuren gebruikt om de verschillende waarden te kunnen instellen per snij- of markeerlijn. (v.b. Rood (rgb rood: R255,G0,B0, rgb blauw: R0,G0,B255) Een tekenvlak kan in het oppervlak van het materiaal gegraveerd worden. De machine leest dan zwart of grijstinten. Het tekenvlak kan egaal van kleur zijn, dan zal de lasersnijder het hele vlak met hetzelfde vermogen graveren. Als het tekenvlak een foto is, opgebouwd uit grijswaarden, dan zal de lasersnijder zijn vermogen variëren op basis van de grijswaarden.